Социологическите проучвания на този етап чертаят парламент с по-малко формации, което

...
Социологическите проучвания на този етап чертаят парламент с по-малко формации, което
Коментари Харесай

Очертават се три компромисни варианта за съставяне на правителство в 49-ото НС

Социологическите изследвания на този стадий чертаят парламент с по-малко обединения, което обаче може и да усложни задачата

Следващият парламент може би ще се окаже по-сложен и от предходния. А за съставянето на държавно управление ще са нужни огромни взаимни отстъпки и отстъпки от най-малко част от участниците в него. Това сподели пресмятане на „ Флагман “ за разпределението на силите съгласно резултатите от няколко социологически изследвания. Те премериха електоралните наглас и в средата и края на февруари – малко преди старта на предизборната акция.

След основаването на обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “ имаме равнене на силите на върха . Формацията си оспорва първото място с ГЕРБ-СДС. Изчисленията демонстрират, че ПП-ДБ на този стадий се обрисува да има към 73 депутати, а ГЕРБ-СДС – 72. Напълно допустимо е и групировката на Бойко Борисов да е преди всичко.

Трета мощ евентуално ще е още веднъж Движение за права и свободи с към 36 народни представители . Тук борбата също ще е оспорвана, защото е регистриран прочут растеж в поддръжката за „ Възраждане “, която може да има към 35 депутата.

Пета мощ евентуално ще е „ Българска социалистическа партия за България “ с към 24 депутатски мандата.

Около, само че по-скоро под бариерата на този стадий са три обединения - „ Български напредък “, „ Левицата “ и „ ИТН “.

Това значи, че 49-ото Народно заседание евентуално няма да е толкоз фрагментирано. Което обаче надали ще улесни образуването на ръководещо болшинство.

Това се дължи на няколко аргументи.

Преди всичко, най-силните субекти – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, остават със относително дребен брой депутати . С други думи, още веднъж не се обрисува съществуването на доста огромна мощ - мощен „ гравитационен “ център, към който да се сформира управническа коалиция.

Друг проблем са идните локални избори наесен. Т.е. който направи компромис в този момент, може да заплати сериозна електорална цена след няколко месеца.

Очертават се три хипотетични разновидността за сформиране на държавно управление в 49-ото Народно събрание.

Първият е ПП-ДБ да предложи държавно управление, което да бъде подкрепено от ГЕРБ-СДС, само че без да се сформира коалиция . Двете обединения биха имали солидно болшинство от към 145 депутата. Към тях може да се добави и Движение за права и свободи по така наречен евроатлантическа линия . Тогава болшинството ще придобие конституционни измерения (над 180 депутата).

Това не е изключено да се случи. ПП-ДБ дадоха поръчка, че ще предложат държавно управление при всички положения , даже и без да вършат коалиция, с уточнението, че който желае, ще може да ги поддържа. На пръв взор няма логичност ГЕРБ-СДС да дадат такава поддръжка . От друга страна, обаче, те може и да сторят това под давлението на някои западни посолства . А и по този начин ще слагат ПП-ДБ според , тъй като ще могат да смъкват кабинета във всеки един миг. Това ще е и стъпка за излизане на ГЕРБ от изолацията като „ токсична партия “ . А ПП-ДБ рискуват да изгубят реномето си на единствен изразителен съперник на партията на Бойко Борисов за локалните избори, което е добре пристигнало за него.

Вторият предполагаем вид е за кабинет към ГЕРБ-СДС. Той надали ще бъде подсилен от ПП-ДБ . Гласовете на Движение за права и свободи пък няма да са задоволителни. Ще е необходим компромис и от страна на Българска социалистическа партия . Тук формулата ще е комплицирана, тъй като социалистите надали биха дали поддръжка, без да вземат участие в кабинета. От друга страна, коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи евентуално би блъснала „ последния гвоздей в ковчега “ на партията на Корнелия Нинова, която пада стремително през последните две години. 

На „ Възраждане “ евентуално няма да може да се разчита да влезе в ръководството и в 49-ото Народно събрание. Докато вотът за партията пораства, водачът й Костадин Костадинов надали ще разреши тя да влезе в коалиция.

Третият предполагаем вид е за държавно управление с третия мандат. Президентът Румен Радев евентуално отново ще го даде на Българска социалистическа партия . Алтернативните варианти биха били „ Възраждане “ и Движение за права и свободи, които няма по какъв начин да получат нужната поддръжка за болшинство.

С Българска социалистическа партия задачата отново е комплицирана, както се видя в последните няколко Народни събрания. Но този път компромис не е напълно изключен . Такъв, наподобява, може да пристигна от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи. А почвата за това сякаш се приготвя още от избирането на Вежди Рашидов за ръководител на 48-ото Народно събрание. Затоплянето на връзките мина през връщането на хартиената бюлетина с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Имаше и договаряния за общо ръководство в Народното събрание, на които участва персонално Бойко Борисов . Той и Корнелия Нинова не стигнаха до съгласие, само че загатнаха, че това може да се случи в идващото Народно събрание.

А Българска социалистическа партия към този момент не се изявява като изразителен съперник на партиите на Борисов и Доган. Томахавките сред тях, наподобява, са заровени.

Има и още един предполагаем вид – ПП-ДБ да предложи държавно управление, което да получи поддръжката не на ГЕРБ-СДС, а на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Това обаче не наподобява да е допустимо по разнообразни аргументи.

Разбира се, до изборите на 2 април има още три седмици . Макар и малко евентуално, електоралните настройки може да се трансформират внезапно при изключителни събития и конфигурацията в Народното събрание да се окаже много по-различна.

Не е изключено най-малко още една партия да прескочи бариерата за 49-ото Народно събрание. Това надали ще опрости обстановката, само че може и да се окаже ключ за разрешаването й.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР